تکنیک های خودشیفته در برخورد با پارتنر قبلی اش

خودشیفته چطور پارتنر قبلی اش رو آزار میده؟ (روش برخورد خودشیفته با پارتنر سابقش)

زمان مطالعه: 6 دقیقه

خودشیفته‌ها حتی بعد از تمام شدن رابطه‌شان، ممکن است دست از سر پارتنر قبلی‌شان برندارند چون از نقاط ضعف او برای دوباره شکل دادن رابطه برای رسیدن به منافع‌شان استفاده می‌کنند یا نقاط ضعف آن فرد را تحریک می‌کنند تا ضعیف شدن او را ببینند و لذت ببرند. خودشیفته، کسی است که از درون کاملا توخالی و پوچ است و برخلاف ظاهرش، عزت نفس شدیدا پایینی دارد. برای همین برای حفظ ظاهر و حال خوب موقتی خود، نیاز به خرد کردن، تحقیر کردن و حس «تو کمی» دادن به افرادی است که از درون ضعیف هستند و این اجازه را به فرد خودشیفته می‌دهند. در این مقاله شما یاد می‌گیرید که بعد از تمام شدن رابطه، خودشیفته از چه روش‌هایی برای اذیت کردن و بیشتر ضعیف کردن شما استفاده می‌کند و همچنین یاد می‌گیرید که در برابر این رفتارها باید چه کاری انجام دهید.

چرا درگیر و عاشق یک فرد خودشیفته شدم؟

وارد رابطه شدن با یک شخص یا عاشق شدن، شانسی و تصادفی نیست. ما طبق نقاط ضعف خود و آنچه که کم داریم و باید یاد بگیریم تا بزرگ‌تر و سالم‌تر شویم، عاشق می‌شویم. درواقع شما عاشق فردی می‌شوید که دقیقا همان ویژگی‌هایی را دارد که شما در خود کم دارید و باید ایجاد کنید. البته که در این نوع رابطه، شما بسیار زیاد مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرید اما هدف خدا و کائنات این است که شما بفهمید که چه چیزی کم دارید که اجازه می‌دهید طرف مقابل به شما آسیب برساند و اینکه طرف مقابل چه ویژگی‌هایی دارد که شما باید از او یاد بگیرید! اگر این نکته را بفهمید، کلا نحوه دید شما نسبت به روابط و عشق تغییر می‌کند و به جای آسیب دیدن و زجر کشیدن، سریع این موضوع را فهم و درک می‌کنید و به درون خود می‌روید تا آنچه که باید، اصلاح کنید.

در رابطه با فرد خودشیفته، علت اینکه شما عاشق و درگیر چنین فردی می‌شوید، می‌تواند موارد زیر باشد:

  • شما از درون ضعیف هستید و عزت نفس کمی دارید
  • مرزبندی سالم را بلد نیستید
  • شخص وابسته‌ای هستید
  • ارتباط عمیق با خود و کودک درون‌تان ندارید و خود را در رابطه به راحتی فراموش می‌کنید
  • فرق بین عشق و فداکاری مرضی را نمی‌دانید و فکر می‌کنید هرچقدر خود را فدا کنید و به ساز دیگری برقصید و تمام نیازهایش را برطرف کنید (بدون توجه به نیازهای خود)، یعنی عاشق هستید. در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است
  • قدرت اعتراض کردن، نه گفتن، دفاع از حق و سلامتی خودتان و قدرت قاطعیت را ندارید

چگونه خودشیفته، پارتنر قبلی خود را اذیت می‌کند؟


خودشیفته از روش‌های مختلفی استفاده می‌کند از جمله:

رفت و برگشت‌های مکرر

یک فرد خودشیفته چون دقیقا می‌داند و حس می‌کند که نقظه ضعف شما چیست و شخصیت شما شدیدا به قدرت کاذب او نیاز دارد، ممکن است با رفت و برگشت‌های مکرر شما را اذیت کند و باعث شود که شما بیشتر وابسته و ضعیف شوید. این رفت و برگشت‌ها ممکن است به صورت مستقیم نباشد، مثلا او مستقیم به شما نمی‌گوید که می‌خواهد با شما در رابطه باشد، بلکه از طریق نشانه‌هایی مثل زیادی گرم صحبت کردن با شما، پیشنهاد دادن انجام فعالیت‌های مشترک، نگاه‌های معنادار و… شما را به سمت خود بکشاند و وقتی توجه لازم را از شما گرفت، دوباره با تحقیر کردن، شما را رها می‌کند. ممکن است این چرخه چندین بار تکرار شود. تا زمانی که خودتان قدرت درون‌تان را تقویت کنید و دیگر اجازه ندهید که کسی با شما بازی کند!

بازی قربانی

خودشیفته ممکن است مدتی بعد از تمام شدن رابطه، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از طریق فضای مجازی یا روش‌های دیگر، این پیام را به شما برساند که حالش خوب نیست و نیاز به کمک دارد. از آنجایی که او می‌داند که شما فداکار هستید و باز هم به کمک او می‌روید، از این طریق شما را به خود نزدیک می‌کند. بعد از اینکه تائید و توجه لازم را به او دادید و حالش بهتر شد، دوباره شما را به بدترین شکل ممکن رها می‌کند.

تخریب شخصیتی

یکی از روش‌های فرد خودشیفته برای اذیت کردن پارتنر قبلی‌اش، این است که او را پیش دیگران خراب کند. این هم درواقع یک روش برای سوءاستفاده از نقطه ضعف شما است. فرد خودشیفته می‌داند که شما ضعیف هستید و زود تحت تاثیر قرار می‌گیرید، برای همین ممکن است پیش نزدیکان شما، درباره شما بدگویی کند تا شخصیت شما تخریب شود و او آدم خوبی جلوه کند.

عشق دادن زیاد

ممکن است بعد از یک مدت کات کردن، خودشیفته دوباره بازگردد و شروع کند از شما تعریف کردن، به شما عشق دادن و دلبری کردن تا شما را تحریک کند تا به سمت او کشش پیدا کنید و دوباره همان آش و همان کاسه، یعنی وقتی توجه لازم را از شما گرفت، دوباره شما را رها خواهد کرد. به خاطر داشته باشید که خودشیفته هرگز عاشق نمی‌شود بلکه نمایش عاشقانه زیبایی را بازی می‌کند تا شما را جذب کند و از شما توجه بگیرد و کمبودهای درونی‌اش را پر کند. اما این کار موقتی است و به زودی شما را ترک خواهد کرد.

ایجاد کردن وابستگی مالی

اگر شما از لحاظ مالی هم به پارتنر خودشیفته‌تان وابسته بودید، بعد از اتمام رابطه ممکن است او از این وابستگی هم سوءاستفاده کند. یعنی او می‌داند که دقیقا شما به چه چیزی نیاز دارید و ممکن است پیشنهاد کمک مالی به شما بدهد. از آنجایی که شما در این شرایط نیاز به کمک مالی دارید، قبول می‌کنید اما بعدا فرد خودشیفته، این ضعف را به شما سرکوفت می‌زند و به شما حس حقارت بیشتری می‌دهد.

تحریک کردن حسادت

اگر تازه جدا شدید، طبیعی است وقتی بشنوید یا ببینید که شریک عاطفی قبلی شما با فرد دیگر، وارد رابطه شده است، حال بدی به شما دست می‌دهد و ممکن است ضعیف شوید، خود را با آن فرد جدید مقایسه کنید و… فرد خودشیفته هم دقیقا از همین نقطه ضعف استفاده می‌کند. ممکن است به صورت نمایشی، با فرد دیگری وارد رابطه شود و به طریقی، این خبر را به گوش شما برساند تا شما حسودی کنید، احساس خودکم‌بینی شما فعال شود و با دیدن یا حس کردن این موضوع، فرد خودشیفته احساس قدرت و پیروزی می‌کند.

سکوت

اگر فرد خودشیفته بداند که شما بعد از تمام شدن رابطه، همچنان به او نیاز دارید و به فکرش هستید، ممکن است از روش سکوت استفاده کند تا شما را اذیت کند. او می‌داند که شما تشنه ارتباط برقرار کردن با او هستید اما او سکوت می‌کند، اقدامی نمی‌کند و شما را نادیده می‌گیرد تا عذاب بکشید.

سوالات متداول


آیا خودشیفته، به رابطه قبلی‌اش برمی‌گردد؟

این احتمال وجود دارد. اگر هم همچنان فردی را پیدا نکرده باشد که نیازهایش را برطرف کند و خلاءهایش را پر کند، ممکن است دوباره برگردد. البته در صورتی که شما دوباره انرژی ضعیف و نیازمند بودن را پخش کنید و خودشیفته هم مطئن باشد که شما قوی نشدید و همچنان او را می‌پذیرید و به او نیاز دارید. در این صورت او برمی‌گردد و از شما استفاده می‌کند و دوباره شما را ترک می‌کند.

آیا فرد خودشیفته تغییر می‌کند؟

در بیشتر مواقع خیر، مگر اینکه سطح خودشیفته در شخصیت آن فرد بسیار پایین باشد. علت اینکه خودشیفته‌ها تغییر نمی‌کنند این است که آنها اصلا حاضر نیستند قبول کنند که مشکلاتی را دارند و درواقع ترس اصلی‌شان هم همین است. بنابراین هرگز به روانشناس مراجعه نمی‌کنند و روی خودشان کار نمی‌کنند. مگر اینکه بخواهند نمایش بازی کنند و به دروغ مدتی روی خودشان کار کنند تا فردی را در کنار خود نگه دارند.

برای مقابله با این بازی‌های خودشیفته، باید چه کرد؟

زوج درمانگر و سکس تراپیست

اگر بخش اول مقاله را مطالعه کرده باشید، گفتیم که شما چرا درگیر یک فرد خودشیفته شدید. پس برای رهایی از او، باید ابتدا خودتان را قوی کنید یعنی روی عزت نفس، ترس‌ها، وابستگی، ضعیف بودن، تقویت قاطعیت و مرزبندی و… کار کنید تا دیگر نیاز به تجربه کردن ارتباط با خودشیفته را نداشته باشید. همچنین وقتی یک خودشیفته مطمئن شود که از شما دیگر نمی‌تواند سوءاستفاده کند و شما قوی شدید، شما را رها کرده و سراغ قربانی بعدی می‌رود.

برای اینکه بتوانید این چرخه‌های سمی و آزاردهنده را سریع‎تر و برای همیشه قطع کنید، حتما از روانشناس کمک بگیرید.

سخن پایانی

شخصیت خودشیفته برای گرفتن تائید و توجه، هر کاری می‌کند اما موضوع اینجا است که شما اجازه می‌دهید که او از شما استفاده کند. پس باید خودتان را قوی کنید و حواس‌تان باشد که فریب دلبری کردن و رفتارهای عاشقانه و تحریک‌آمیز فرد خودشیفته را نخورید!